Rovero

Piemontelaisen Roveron tila oli tavallinen maatila aina vuoteen 1980 asti. Silloin omistajat ottivat uuden suunnan, ottivat käyttöön uusia valmistusmenetelmiä ja aloittivat grapan tuotannon. Pääasiallisin käytetty rypäle on Barbera, mutta muitakin piemontelaisia rypäleitä käytetään, kuten esimerkiksi Grignolinoa. ”Rovero” nimenä on piemontelainen murresana, joka tarkoittaa käsin poimittuja rypäleitä.

Roveron erikoispiirre on tuotannon monipuolisuus. Grapan lisäksi he tuottavat laadukkaita viinejä, muita tisleitä, hunajaa ja jopa rypäletuoremehuja. Kaikki tilan viinit tehdään luonnonmukaisin menetelmin.

Rovero on tärkeä kumppani monille seudun viinintuottajille, jotka tekevät grappoja omissa nimissään.

Grappaan käytetty mäski kuumennetaan keittimessä (alambicco). Tislaus tapahtuu kaksipohjaisessa pannussa. Pohjien välissä on kiehuvaa vettä, eli kyseessä on vesihaude (bagnomaria). Menetelmään kutsutaan ”metodo discontinuoksi” eli kertatislaukseksi pienissä erissä – erotukseksi teollisesta jatkuvasta tislauksesta, jossa käytetään ns. kolonnia.  Näin tuloksena on korkealaatuinen grappa.