La Canellese

La Canellesen historia alkaa vuodesta 1890, jolloin tynnyrintekijä Francesco Sconfienza nai Rosa Bertellon. Tynnyrinteolta jäävää aikaa Rosa käytti tutkiakseen viinien ja yrttien yhdistämistä. Näin tuli syntyneeksi ensimmäinen versio vermutista, joka oli tuohon aikaan Piemonten hienostonaisen suosiossa. Idea osoittautuin menestykseksi. 1950-luvulla perheen pojat Alfredo, Edoardo ja Mario päättivät muuttaa yrityksen liikeidean tynnyrinvalmistuksesta vermuttien sekoittajaksi. Saman suvun yrityksenä, vermuttien, väkevöityjen viinien ja digestiivien valmistajana La Canellese on säilynyt 100 vuotta. Alkuperäistä Rosan ”henkeä” on innostuneesti etsiä uusia yrttejä kiinnostavien juomasekoitusten aineksiksi.

La Canallesen tuotantolaitos sijaitsee perinteikkäällä viinialueella, Langhen ja Monferraton välissä.

2010-luvulla La Canallese saavuttaa BRC- ja IFS-sertifioinnit. 2013 yritys saa tunnustuksen ensimmäisestä orgaanisesta vermutista USA:n markkinoilla.

Tuotantomäärät ovat edelleen suhteellisen pieniä. Valmistustapojen kehittymisestä huolimatta mm. yrttien hienontamiseen käytetään vanhaa myllyä, joka hitaana menetelmänä mahdollistaa tärkeän vaiheen kontrolloin ja aromien säilyttämisen.

Seuraava tärkeä vaihe on kylmä uuttaminen, jossa jauhetut yrtit antavat aromiaineet veden ja alkoholin seokseen 20 päivän aikana.

Näin saatu uutos lepää ensin 10 päivää, ja hiukkaset laskeutuvat pohjalle jättäen uutoksen kirkkaaksi.

Seuraavassa vaiheessa viini, uutos ja laadukas sokeri sekoitetaan perinteisten (ja salaisten) reseptien mukaisesti. Sekoite jäähdytetään ja suodatetaan. Ikääntyminen tapahtuu terässäiliöissä. Muutaman kuukauden jälkeen viini pullotetaan

Piemonte