Josetta Saffirio

Josetta Saffirio –niminen tila sijaitsee Monforte d’Albassa, Barolon tuotantoalueella, Piemontessa. Josetta Saffirion isä aloitti viinin valmistuksen perimällään tilalla jo 100 vuotta sitten. 1973 tila siirtyi tilan nimeä kantavan Josetta Saffirion ja hänen miehensä johtoon. Nebbiolon viljelyyn tehdyt panostukset kannattivat. Vuonna 1985 kellarista tuli ulos ensimmäinen Barolo. Nykyinen yrittäjä, Josettan tytär Sara, on viinintekijä 5. polvessa.

Saran aikana viinitilan filosofiaksi on tullut vastuullisuus, joka ulottuu viinin tekemisen jokaiselle osa-alueelle: viljelymenetelmiin, yhteiskuntavastuuseen, markkinointiin, valmistusmenetelmiin ja paikallisen kulttuurin vaalimiseen. Tilalla on panostettu kierrätykseen, aurinkoenergian hyödyntämiseen, pakkausmateriaalin minimoimiseen ja orgaanisiin viljelymenetelmiin. Josetta Saffirion luomu-serfiointi on tulossa. Saran kädestä on peräisin myös Josetta Saffirion tunnus: tonttuhahmo. Tonttu symboloi ihmisen omaatuntoa ja vastuuta luonnon eliöistä, kasveista ja eläimistä.

PIEMONTE JA NEBBIOLO

Toscanan viinien ohella Piemonten punaiset viinit arvioidaan yleisesti Italian ja maailman parhaimmistoon. Langhe Nebbiolo on valmistettu Nebbiolo -rypäleestä, joka on Piemonten ja koko Italian tärkeimpiä rypäleitä. Nebbiolo on alunperin lähtöisin Lombardian Valtellinasta, josta se levisi Piemonteen. Lajikkeen nimi juontuu mitä todennäköisimmin alueelle tyypillisestä myöhäisen sadonkorjuuajan sumusta, italiaksi “nebbia”.

Lajikkeelle ovat tyypillistä kovat tanniinit sekä voimakkaat hapot. Viinin väri puolestaan on kevyt, mikä ei suinkaan ole osoitus heikosta laadusta. Langhen alueella on mahdollista lisätä muita lajikkeita , jotka helpottavat juotavuutta. Tässä viinissä on 15 % Merlotia.