Gori Agricola

Giampiero Gori perusti nimeään kantavan viinitilan suhteellisen hiljattain Nimisin kaupungin lähellä, Koillis-Italiaan. Alue on läntisin ja kylmin paikka ns. Colli Orientalin alueella. Valmistusmenetelmiin ja myös kellariin on panostettu huomattavasti. Tuloksena on kukkulaan upotettu uusi kolmikerroksinen cantina, joka pystyy maksimaalisesti hyödyntämään painovoimaa viinin valmistuksessa: rypäleet prosessoidaan viiniksi vaiheittain eri kerroksissa.

Viinin viljelyksessä on kaikkiaan 18 hehtaaria, joista vastaa Giovanni Bigot. Tuotantomenetelmiä ollaan muuttamassa täysin luonnonmukaisiksi. Kellarista huolehtii puolestaan Natale Favretto. Nuori tuottaja on nopeasti ansainnut hyviä arvosanoja mm. Gambero Rosson listoilla. Alueen omien rypäleiden lisäksi Gori tuottaa useita kansainvälisiä rypäleitä viininvalmistukseen.

Colli Orientalin alue on suhteellisen viileä, mutta vuoret suojaavat köynnöksiä kylmimmiltä pohjoisen viimoilta. Gorin tila sijaitsee alueen pohjoisimmassa osassa, jossa maaperä on karumpaa ja moreenipitoisempaa mahdollistaen paremmat viinitkin.

Vuosituotanto on 55 tuhatta pulloa.

Friulano

Friulano vaatii viinintekijältä tarkkuutta ja ammattitaitoa menestyäkseen. Viini pyrkii tuottamaan runsasta satoa, joten sitä pitää karsia, jotta saadaan laadukkaita viinejä. Ohutkuorisuus tekee rypäleen haavoittuvaksi taudeille. Lajike pyrkii kypsymään varsin aikaisin, joten on varottava, että se ei pääse kypsymään liikaa.

Friulano on Koillis-Italian viljellyin valkoinen rypäle. Se on pitkään ollut turhaan tunnetumman pinot grigion varjossa. Rypäle tunnettiin vuosisatojen ajan nimellä tocai friulano, mutta Unkarin liityttyä EU:n jäseneksi, tocai-nimi meni unkarilaisille. Sen jälkeen friulano-viinien kysyntä on jopa laskenut.