Emilio Vada

Emilio Vada, Vadan sukutilan nykyinen omistaja, perusti omaa nimeään kantavan 20 hehtaarin suuruisen tilan vuonna 2012. Sitä ennen hänen perheensä oli tuottanut rypäleitä muilla tuottajille. Sukupolven vaihdoksen jälkeen tilalla alettiin tehdä omia viinejä. Tila sijaitsee arvostetulla alueella Piemontessa, Pohjois-Italiassa Langhen ja Monferraton välissä. Emilio Vada tuottaa vain kolmea viiniä 20 hehtaarin tilallaan.

Emilion valmistusfilosofiaan kuuluu maasta huolehtiminen. Hoidettu maa voi tuottaa laadukkaita rypäleitä. Ja vain hyvistä rypäleistä voidaan tehdä hyviä viinejä. Emilio ei halua keinotekoisesti muokata viinejä kaupallisemmiksi vaan haluaa rypäleiden jäljentämättömän maun esille.

Viini on valmistettu Nebbiolo -rypäleestä, joka on Piemonten ja koko Italian tärkeimpiä rypäleitä. Nebbiolo on alunperin lähtöisin Lombardian Valtellinasta, josta se levisi Piemonteen. Lajikkeen nimi juontuu mitä todennäköisimmin alueelle tyypillisestä myöhäisen sadonkorjuuajan sumusta, italiaksi “nebbia”.

Nebbiolosta tehdään myös kuuluisat Barolo- ja Barbaresco –viinit.

Nebbiolo on vaativa rypäle. Se viihtyy valoisissa, mutta viileissä ympäristöissä, joissa kuitenkin on riittävän korkeat päivälämpötilat. Se on erittäin altis maaperän ja paikallisen ilmaston vaikutuksille. Yleensä myöhään, vasta lokakuun lopulla, korjattavana rypäleenä se altistuu kosteuden tuomille sairauksille. Myös viinin käymisprosessi on haastava ja oikullinen, ja lopputulokseltaan epävarma. Näiden vaatimusten takia Nebbiolon viljely ei ole juuri levinnyt kotiseutunsa ulkopuolelle

PIEMONTE

Piemonte on alue Italian luoteisreunassa, lähellä Ranskaa ja Sveitsiä. Alue on hyvin vuoristoinen. Toscanan kanssa Piemonte on Italian tunnetuin viinintuotantoalue. Viineistä kuuluisimpia ovat Barbera, Barolo, Barbaresco ja Moscato. Piemonten punaviinit ovat maailmankuuluja.

Langhe on tunnettu viinintuotantoalue Piemontessa.

Cua Rusa etiketissä tarkoittaa nimettyä palstaa. Se on piemonten murretta ja tarkoittaa suomeksi ”punainen häntä”.