Casa Vinicola D’Angelo

Casa Vinicola D’Angelo tekee eräitä Italian tunnetuimmista viineistä.  D’Angelo kuulu Basilicatan vanhimpiin viinintuottajiin. Valmistus alkoi jo 1920-luvulla, mutta vasta sodan jälkeen 40-luvulla perhe alkoi pullottaa viinejä omalla nimellään. Sittemmin tuotantomenetelmiä on modernisoitu pitäen samalla kiinni alueen perinteistä. Nykyään perheen tilaa johtavat sisarukset Erminia ja Rocco, Lucio D’Angelon lapset.

Viiniä viljellään 40 hehtaarilla itse omistettua viinitarhaa Rioneron, Barilen, Rapollan ja Ripacandidan alueilla, varsin korkealla, jossa sääolosuhteen vaihtelevat huomattavasti. Vuosituotanto on noin 350 tuhatta pulloa, josta Aglianicoa on 250 tuhatta. Viinin valmistukseen ja kypsytykseen on käytössä kaksi eri rakennusta. 70 % tuotannosta menee vientiin.

Tilan tärkein viini on kuuluisa Aglianico del Vulture, jota myös kutsuttu “etelän Baroloksi” sen konsentroituneen aromimaailman vuoksi. Basilicatan viineistä vain sillä on DOC-merkintä. Aglianico del Vulture –viinityypin arvostuksesta on kiittäminen juuri D’Angelon perhettä, joka on tehnyt vuosikymmeniä työtä kansainvälisen arvostuksen saamiseksi. Panostukset ovat tuottaneet tuloksia. D’Angelo on jo vuosikymmenien ajan luettu Italian parhaiden viinintekijöiden joukkoon.

Canneto on Vulturen alueen kuuluisimpia viinejä. Korkealla kasvava sato kypsyy myöhään, mikä tuottaa muhkean makuisia ja runsastuoksuisia rypäleitä.

Basilicata

Valtaosa Italian kuuluisista viineistä tulee Rooman pohjoispuolelta. Jopa monelle italialaisellekin on tuntematonta, kuinka hienoja viinejä tulee Basilicasta, jossa viljellään menestyksellisesti Aglianico-rypälettä. Aglianicokin on alun perin kreikkalainen, kuten monet Etelä-Italian rypäleet ovat. Nimen alkuperä juontanee kreikkalaista tarkoittavaan sanaan ”ellenico”.

Basilicata oli pitkään Italian köyhimpiä alueita ja viinin valmistuksessakin kehittymätön. Aglianico del Vultura ansaitsi maakunnan ensimmäisen DOC-luokituksen vuonna 1971. Basilicata on edelleen nimenomaan Aglianico-viinien tuottaja.

Vulture-vuoren ympäristöstä tulevat parhaat Aglianicot. Syy on tuliperäinen maaperä, joka on jäänne muinaisesta tulivuoresta.

Aglianico muistuttaa monessa Nebbioloa. Kumpikin kypsyy myöhään. Ne ovat molemmat tanniinisia ja hapokkaita, ja tarvitsevat siksi kypsytystä saavuttaakseen potentiaalinsa. Ikääntyessään kumpikin vaalenee.

D’Angelo on arvostetuimpia Aglianico-tuottajia. Heidän viininsä tunnetaan kaikkialla maailmassa.